Praktické tipy

Ako si doma upiecť vlastné pečivo

V dnešnej dobe veľa ľudí rieši zloženie potravín a vyberá si podľa kvality to najlepšie. Často však je tým najlepším príprava domáceho pečiva alebo doma vyrobených potravín. Viete, ako pripraviť najlepšie domáce pečivo a čo všetko k nemu potrebujete?

Suroviny, ktoré potrebujete

Ak ste nikdy nepiekli domáce pečivo, začnite nákupom správnych surovín. Na pečenie chleba, rožkov, ale aj bagiet alebo hamburgerových buliek potrebujete múku, vodu, soľ a droždie alebo kvások. Neskôr sa do rôznych druhov pečiva pridáva tuk, a to buď maslo, masť alebo napríklad rastlinný olej. Báť sa nemusíte ani korenia, byliniek, semienok alebo napríklad zeleniny, ktorá vie chlieb aj bagetu zaujímavo dochutiť. Spomeňte si napríklad na cesnakový chlieb alebo cibuľovú bagetu.

Kúpa správnej múky

Môže sa zdať, že na kúpenie správnej múky nič nie je a že je možné upiecť chlieb aj z obyčajnej múky, ktorú práve máte doma. Pokiaľ však niekedy skúsite upiecť pečivo alebo spomínaný chlieb z kvalitnej múky, ktorá môže byť napríklad špaldová, ražná alebo napríklad z kombinácie niekoľkých, zistíte, že iný chlieb ani pečivo už nechcete.

Tip: Veľmi kvalitné múky, ale aj oriešky, semienka a mnohé ďalšie potraviny dnes zoženiete aj z pohodlia domova. Dobrou voľbou je eshop Grizly, o ktorom vám prezradí viac táto Grizly recenzia.

Autor recenzie Radek má s nákupom na Grizly skúsenosti a ochotne sa o nich podelil na svojom Ecoblogu.

Príprava kvásku

Kvások je dôležitý napríklad pri pečení chleba. Pokiaľ sa podarí „vypestovať“, tak je možné ho odovzdať aj ďalej ostatným. Pripravte si veľký zavárací pohár, do ktorého dajte zhruba 100 gramov ražnej múky, ktorý premiešate s vlažnou vodou. Vznikne vám cesto, ktoré nie je veľmi riedke ani veľmi pevné. Pohár utesnite, napríklad pomocou potravinárskej fólie a nechajte na teplom mieste do druhého dňa. Ďalší deň premiešajte, pridajte ďalších 100 g ražnej múky a vlažnú vodu. Takto „kŕmte“ aspoň tri dni, a potom môžete piecť svoje prvé domáce pečivo.

Pečivo bez kvasníc

V niektorých prípadoch sa dá upiecť pečivo aj bez kvasníc. Ako hlavné prísady môžete použiť napríklad tvaroh, syr cottage alebo napríklad psyllium. Vyskúšajte overený rodinný recept alebo si nechajte odporučiť ten najlepší napríklad od kamarátky.

Cottage hrčky

Vyskúšať môžete obľúbený a rýchly recept na zdravé cottage hrčky. Zmiešate 150 gramov špaldovej múky, pridáte 2 lyžičky prášku do pečiva, 40 ml mlieka, 1 vajce, 200g cottage syra a štipku soli. Na plech tvorte bochníky a pečte na 180 ° C dozlatista.

Add Comment

Click here to post a comment